BIEŻĄCY NUMER
ISSN: 2451-3563

Konferencja Let’s Talk Prostho

• 2018-02-07
Towarzystwo Młoda Stomatologia w dniach 16-18 marca serdecznie zaprasza studentów, lekarzy stażystów, lekarzy dentystów oraz techników dentystycznych na Ogólnopolską Konferencję Protetyczno-Implantologiczną Let's Talk Prostho. Konferencja wystartuje już w piątek. Tego dnia, oprócz wykładu dr n. med. Armina Nedjata i tech. dent. Norberta Bomby odbędzie się zabieg LIVE! Uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję zobaczenia, krok po kroku, jak wygląda wszczepienie implantu minimalnie inwazyjną metodą. Sobota rozpocznie się wykładem prof. dr hab. n. med. Beaty Dejak pt. „Systemy CAD CAM we współczesnej stomatologii”. Kolejnym prelegentem tego dnia będzie dr n. med. Krystian Owczarczak, który poprowadzi wykład dotyczący odbudowy zębów materiałami ceramicznymi. Celem następnego wykładu będzie pokazanie, jak skutecznie współpracować z technikami dentystycznymi, aby zaplanować funkcjonalne i, co równie ważne, estetyczne prace protetyczne. Wykład ten wygłoszą tech. dent. Jacek Chmielewski i tech. dent. Joanna Tybura-Chmielewska. Wykład zatytułowany „Ocena stabilności okluzji w oparciu o ryzyko funkcjonalne. Relacja centralna jako punkt wyjścia narządu żucia – moda czy konieczność?” przedstawi lek. dent. Maciej Ciesielski. Nie może zabraknąć tematu dotyczącego licówek – wykład „Licówki kompozytowe metodą bezpośrednią: planowanie estetyczne i wykonanie” wygłosi lek. dent. Monika Dzieciątkowska. Natomiast dr n. med. Katarzyna Brus-Sawczuk opowie o bezpiecznym zakładaniu i usuwaniu wkładów koronowo-korzeniowych, a także możliwych problemach i powikłaniach. Czy odbudowa protetyczna na jednej wizycie jest możliwa? Lek. dent. Katarzyna Buss-Maleszka, z punktu widzenia praktyka zdradzi nam wszelkie tajemnice urządzenia Cerec. Dzień zakończy się wykładem tech. dent. Piotra Nagadowskiego pt. „CT-STL-3D Printing-zastosowanie cyfrowych rozwiązań w planowaniu leczenia implantologicznego”. W niedzielę na uczestników czekają warsztaty, podczas których będzie można nabyć także wiedzę praktyczną. Konferencja Let's Talk Prostho odbędzie się w dniach 16-18 marca 2018 roku w Auli Zachodniej w Innowacyjnym Centrum Kliniczno-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy ul. Pomorskiej 251. Zapisy ruszyły już 5 lutego. Więcej informacji na stronie wydarzenia.