Bieżący numer

Spis treści
Prenumerata
Polska Stomatologia Dziecięca

Zostając prenumeratorem, zyskujesz więcej:

• dostęp online do rocznika 2016
  • darmową dostawę wszystkich numerów
  • rabaty na udział w konferencjach i szkoleniach Instytutu PWN
  • 30% zniżki na wybrane książki z Twojej dziedziny
  • dodatki tematyczne z 50% rabatem

cena od
159.90zł

Zapraszamy do lektury sześciu interesujących artykułów.

W dziale prac oryginalnych pierwszy artykuł poświęcony jest badaniom ankietowym wśród polskich lekarzy dentystów na temat pourazowej infraokluzji stałych zębów siecznych, których wyniki wskazują na niezadowalający poziom wiedzy w tej dziedzinie. W kolejnym artykule, dotyczącym stanu uzębienia i efektywności prowadzonej profilaktyki choroby próchnicowej wśród 12-letnich dzieci z województwa pomorskiego, wyniki badań są również niepokojące. Zaledwie 39% dzieci 12-letnich ma zęby stałe wolne od próchnicy, a frekwencja próchnicy w środowisku wiejskim wynosi aż 84%. Pierwszy opis przypadku dotyczy zastosowania niskoenergetycznej terapii laserowej w leczeniu zapalenia jamy ustnej u dziecka leczonego chemioterapią systemową, drugi natomiast zastosowania prefabrykowanych koron cyrkonowych w leczeniu znacznie zniszczonych koron zębów siecznych mlecznych, wskazując na dużą trwałość takiego leczenia i doskonałą estetykę odbudowywanych koron. Polecamy także dwa interesujące artykuły poglądowe. Pierwszy omawia przydatność ekstruzji ortodontycznej w zębach stałych po złamaniu koronowo-korzeniowym, drugi natomiast przedstawia metody leczenia miazgi zębów mlecznych oraz ich skuteczność, z uwzględnieniem stosowanych materiałów.

W numerze znajdą Państwo również wykaz aktualnych szkoleń i konferencji dla stomatologów dziecięcych.

Mamy nadzieję, że tematyka poruszana w bieżącym numerze będzie dla Państwa cennym źródłem praktycznej wiedzy, niezbędnej w codziennej pracy.