BIEŻĄCY NUMER
ISSN: 2451-3563

Wmurowanie Aktu Erekcyjnego pod Uniwersyteckie Centrum Stomatologii WUM

• 2018-05-15
. Gmach powstaje na terenie kampusu Banacha przy ul. Żwirki i Wigury 81 w Warszawie, pomiędzy Centrum Biblioteczno-Informacyjnym a Centrum Badań Przedklinicznych. Akt Erekcyjny, który został wmurowany w Centrum, podpisali JMR prof. Mirosław Wielgoś, prof. Elżbieta Mierzwińska-Nastalska – Dziekan Wydziału Lekarsko-Dentystycznego, Minister Zdrowia – Łukasz Szumowski, Jerzy Werle - Prezes Zarządu Warbud SA, a także Roman Koński – przewodniczący Zarządu Samorządu Studentów WUM i Seweryn K. Bocheński - Przewodniczący Zarządu Samorządu Studentów WLD. Rektor WUM, prof. Mirosław Wielgoś powiedział podczas uroczystości: „Rok akademicki 2019/2020 studenci i pracownicy Wydziału Lekarsko-Dentystycznego rozpoczną w nowym, wspaniałym gmachu. Centrum służyło będzie kształceniu kadr medycznych, rozwijaniu badań naukowych oraz leczeniu chorych. To te zadania pokolenia stomatologów, działających obecnie w ramach Wydziału Lekarsko-Dentystycznego, realizują dokładnie od 200 lat. Nauczanie dentystyki rozpoczęło się na Królewskim Uniwersytecie Warszawskim bowiem właśnie w roku 1818. (…) Obecny Wydział Lekarsko-Dentystyczny to społeczność akademicka licząca blisko 1000 osób, w tym 695 studentów, 52 doktorantów oraz 239 nauczycieli akademickich i pracowników”.

Informacja i zdjęcia: Warszawski Uniwersytet Medyczny.